Sposób przygotowania

Dokładnie umytą i osączoną z wody kaczkę podziel na niewielkie, jednakowej wielkości kawałki, nie usuwając kości. Natrzyj mięso z każdej strony solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu, odstaw na chwilę w chłodne miejsce. Na patelni mocno rozgrzej masło i podsmaż na nim kawałki mięsa z każdej strony, aż utworzy się apetyczna rumiana skórka. Lekko oprósz mięso mąką i smaż jeszcze ok 5-6 minut. Usmażone na złoto kawałki kaczki przełóż do rondla, wlej odrobinę gorącej wody i duś na małym ogniu 25-30 minut.
Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na krążki, a cebule w kostkę i podsmaż wszystkie warzywa na oleju. Obrane i umyte ziemniaki pokrój w kawałki. Przygotowane warzywa, listki laurowe, ziarnka czarnego pieprzu i przecier pomidorowy przełóż do rondla z kaczką i potrzymaj na małym ogniu tak długo, aż ziemniaki będą miękkie.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !