Sposób przygotowania

Cukier wsyp do rondla, wlej szklankę zimnej wody i podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu, cały czas mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści. Potem doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, żeby zredukować objętość syropu.
Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Przepłucz owoce. Osusz je. Śliwki przetnij na połówki lub na ćwiartki, w zależności od ich wielkości. Do syropu włóż śliwki, zmniejsz trochę płomień i podgrzewaj przez około 10 minut.
Gdy śliwki już zmiękną, dodaj jeżyny i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, bardzo delikatnie mieszając. Owoce podawaj nieco przestudzone, polane syropem

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    suzana

    pychota
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halinka1011

    świetny przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    super-też taki zrobię
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !