Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kołpaki na kołach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dkg płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów) 30
cienkich plasterków pomidora i kilka paseczków papryki kilka
łyżek tartego oscypka ( ew. sera żółtego) 4-5
sól i pieprz mielony do smaku:
żółtko jajek 1
dkg świeżych drożdży 1,5
szkl. mąki pszennej + ok.1/3 szkl. do wałkowania 1,5
szkl. wody 1/2
łyżeczka cukru 1
łyżeczki soli 1/2
łyżeczka suszonego tymianku 1
twaróg 15 dag (tłusty)
olej 2 (2 łyżki do ciasta + do grzybów)

Przepis i sposób przygotowania na: Kołpaki na kołach

czyli małe pizze albo, jak kto woli, zapiekanki z dodatkiem grzybów i owczego sera.

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w paski. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 min. mieszając żeby odparowała woda, ale nie przypaliły się. Doprawić lekko solą i pieprzem, wystudzić. CIASTO: drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać razem z solą. Ser zmielić albo dokładnie rozdrobnić widelcem, dodać żółtko i olej, utrzeć. Dodać mąkę, tymianek i czosnek, zagnieść i lekko wyrobić. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera, ciasto ma być dość miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zagnieść i grubo rozwałkować na posypanym mąką blacie. Można cały płat ciasta przenieść na blaszkę i upiec, ale ja wycięłam 4 koła średnicy m/w 15 cm.. Środki uformowanych kół dociskamy łyżeczką tworząc przy brzegach wyższy rant albo trochę zaginamy brzegi do środka lekko dociskając. Z resztek ciasta można zrobić wałeczek albo plecionkę na brzegi - kształt zależy od Waszego pomysłu. Na wierzch każdego kółka sypiemy po łyżce tartego oscypka, na to farsz i znowu łyżka sera. Można dodać paseczki papryki świeżej albo cieniutkie plasterki pomidora. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Można podawać na gorąco, ale dobre są też po ostygnięciu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 12.04.2012 21:26
świetne
jogobella231
jogobella231 28.03.2012 13:14
pycha
magical66 31.10.2011 23:23
rewelacyjnie- apetycznie wygląda
Misia90 23.08.2011 12:03
extra
Marysia 23.08.2011 11:52
super
Karolina69 23.08.2011 11:39
fajne
Sarenka 10.08.2011 11:13
Bardzo, bardzo lubie takie pysznosci :P
Barbara/zuza22_85 22.03.2011 16:50
no no fajnie wygladają
Ewelina43
Ewelina43 25.11.2010 09:56
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak