Sposób przygotowania

Ciasto pierogowe:
* mąka pszenna – 3 szklanki
* gorąca woda – 1 szklanka
* oliwa – 2 łyżki
* szpinak – 1 łyżka

Farsz:
* szczaw siekany SMAK 280 g ( ½ sloiczka)
* ser biały – 3 kostki
* szpinak mrożony – 1 opakowanie
* cebula – 1 duża
* oliwa
* pieprz i sól – do smaku
* papryka ostra PRYMAT - do smaku

Do polania:
* cebula - 1 sztuka
* oliwa


Szpinak pozostawić do odmrożenia, połączyć z ½ słoiczka szczawiu siekanego SMAK, serem białym, odrobiną soli, pieprzu, ostrej papryki.
Cebulę pokroić w drobna kostkę i zeszklić na oliwie po czym połączyć z farszem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Z mąki, gorącej wody i oliwy, szpinaku zagniatamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne.
Z tak przygotowanego ciasta należy formować kuleczki, które następnie należy rozwałkowywać wałkiem, nabierać farsz i zaklejać.
Pierogi gotujemy w garnku w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć ją na oliwie.
Pierogi wyjąć i polać cebulka z oliwą.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jadłam ze szpinakiem ale ze szczawiem jeszcze nie,chyba warto spróbować - wyglądają zachęcająco:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    interesujące połączenie
  • 1
    original
    Opublikowano

    magical66

    smaczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    smaczne pierogi;)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Szpinak także w cieście , fajny pomysł.
  • 3
    original
    Opublikowano

    rosik93

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnsto

    nigdy nie probowalam jeszcze .. ;-))
  • 2
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    matriasik

    Świetny pomysł. Z resztą jak zawsze ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ciekawe połączenie smaków

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !