Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka nadziewane farszem z wątróbek w czerwonym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

watróbki z drobiu 15 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 5 szt
masło 2 łyżki
jajko 2 szt
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
sok z cytryny 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
bazylia 1 łyżeczka
jabłka 5 twarde

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka nadziewane farszem z wątróbek w czerwonym winie

Drobno posiekaną cebulkę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone i bardzo drobno pokrojoną wątróbkę, smażyć przez chwilę ciągle mieszając. Następnie wsypać posiekaną bazylię, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Zdjąć z ognia, dodać żółtka, bułkę tartą, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z farszem. Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, natrzeć roztartym czosnkiem, skropić sokiem z cytryny, napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać winem, zapiekać przez 25 minut w temp 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 17.04.2013 07:36
bardzo smaczne
cooleczka 04.11.2012 10:36
ale tu u Ciebie pyszności :)
Zoso 27.11.2011 20:41
smaczne
Wafelek2601 25.11.2011 03:14
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak