Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe ze śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
orzechy zmielone 3/4 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 1/2 litr
mleko kondensowane słodkie 1 szt
masło 250 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe ze śmietaną

Z białek ubić pianę z odrobiną soli,dodawać cukier, cały czas ucierając wbijać po 1 jajku i dalej ubijać.Dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechy.Wylać do średniej wielkości blaszki i piec ok.40 minut w 160 st.C.Po wystudzeniu przekroić i przełożyć ubitą śmietaną zagęszczoną żelatyną.
mleko wcześniej gotowane ok.3 godz. wystudzone utrzeć z masłem i pokryć nim wierzch ciasta.Można posypać orzechami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.08.2013 09:48
Smaczne ciasto
IZABELA29 20.03.2013 09:26
warto zrobić z orzechami ,pycha
Wacław 19.03.2013 13:34
z chęcia bym skosztował !
Norgiusz 23.11.2012 13:03
koniecznie musze wyprobowac
Krystyna32 08.08.2012 06:07
super
smakoszek 10.11.2011 21:36
pyszne
IZABELA29 08.09.2011 09:14
uwielbiam takie ciacha..
RenataZ-et 06.07.2011 23:40
muszę wypróbować przepis :)
ben-ka 28.05.2011 09:01
same pyszności !
barbara11561 28.04.2011 17:29
Oczywiście że się nadaje .......
misia53 06.04.2011 07:36
to ciasto też nadaje się na wielkanocny stół..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak