Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba szwedzka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 25 dag
masło 25 dag
żółtko jajek 3 sztuki
słodkie migdały mielone 15 dag
słodka śmietana 1/4 l
siekane migdały 5 dag
Biszkopty 1/2 kg
słodkie mleko 1 l
skórka pomarańczowa
rodzynki 10 dag
orzechy włoskie 10 rozdrobnione

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba szwedzka

Cukier, masło, żółtka utrzeć do białości, wsypać do tego utarte migdały, nadal ucierać, wlewając powoli śmietanę i do tej masy dać skórkę pomarańczową smażoną. Biszkopty moczyć w przegotowanym mleku, układając w głębokim naczyniu na dnie, potem układa się warstwami na zmianę biszkopt, krem na przemian, na górze zostają biszkopty. Odstawić na 12 godzin do lodówki, musi bardzo stęgnąć. Potem ciepłym nożem obkroić, żeby odeszło od salaterki i wyrzucić na szerszy półmisek-płaski i potem się to obkłada bitą śmietaną. Można nałożyć świeże truskawki lub maliny do przystrojenia. Kroić dużym nożem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak