Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czekoladowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 8 łyżek
proszek do pieczenia 5 łyżki
mąka ziemniaczna 5 łyżek
kakao 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
gruszki 3 szt
sok z cytryny
śmietana 30% 500 ml
cukier wanilinowy 2
gorzka czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowa

Żółtka utrzyj z połową cukru, połącz z obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywno dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem i piecz ok 15 min w 200 stopniach. Przełóż na ściereczkę i zwiń.

Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Gruszki obierz i potni na kawałeczki, skrop sokiem z cytryny. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, połącz z żelatyną. Ciasto rozwiń posmaruj śmietaną (1/3 odłóż), posyp gruszkami i zwiń. Roladę posmaruj resztą kremu i posyp kawałkami czekolady i cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 01.04.2011 21:08
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak