Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka szachownice

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 300 g
cukier puder 150 g
sól szczypta
mąka 400 g
wiórki kokosowe 4 łyżki
kakao 4 łyżki
białko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka szachownice

Masło, cukier puder i sól wymieszać na pulchną masę. Dodać mąkę, wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe. Obie porcje jeszcze raz wyrobić, zwinąć w folię, włożyć do lodówki na 2 godziny.
Białka rozmącić. Z jednego rodzaju ciasta odciąć 1/4, rozwałkować na placek, posmarować białkiem. Ciasto ciemne i jasne podzielić na części, z każdej formować wałek, spłaszczyć ze wszystkich stron tak, aby miał przekrój kwadratu. Posmarować białkiem, układać na przemian kolorami, owinąć białym lub ciemnym plackiem. Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Ciasto pokroić w plastry grubości 1/2 cm, układać na blasze, piec 10-15 minut w temp 190 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak