Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny kociołek

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/4 szklanki
jajko 1
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 łyżka
sól, pieprz
jajko 3
mąka 3/4 szklanki
sos pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kociołek

SOS POMIDOROWY: 2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
1 szklanka bulionu (u nie wołowy z kostki)
250 g pieczarek
mały słoik sosu spaghetti (Łowicz)
1/4 szklanki mleka
1 łyżka sosu sojowego

Mięso mielone mieszamy dokładnie z jajkiem, przyprawą, solą, pieprzem, bułką tartą.
Formujemy małe klopsiki, pieczemy w piekarniku na folii ok 30 minut w temp 160 stopni. (ew na patelni podsmażamy)
SOS: Szalotki kroimy w piórka, czosnek w plastry, podsmażamy na oleju, dodajemy pastę curry i paprykę ostrą, smażymy 3 minutki.
pastę zalewamy bulionem, dodajemy pieczarki gotujemy ok 10 minut. Następnie dodajemy sos spaghetti, mleko, sos sojowy, zagotowujemy.

Kluseczki: mieszamy jajka z mąką, zagotowujemy wodę z dodatkiem kucharka, łyżeczką formujemy małe kluseczki, jak kluski wypłyną na powierzchnię
gotujemy ok 5 minut, odcedzamy.
Do sosu dodajemy mięso i kluski mieszamy, podajemy w miseczkach :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 14.08.2012 21:36
Proste, ale jak smakowicie wyglądające danie.
Misiek1 29.03.2011 11:28
Dla mnie - idealne jedzonko:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak