Sposób przygotowania

Drożdże ucieramy z cukrem.Dodajemy margarynę,śmietanę,jajko i mąkę.Wyrabiamy ciasto.Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.Ciasto dzielimy na 9 kulek,8 rozwałkowujemy.Każdy krążek smarujemy oliwą i po cztery układamy jeden na drugi.Nacinamy gwiaździście w 8 miejscach.Wywijamy płatki 4 klinów i układamy na pozostałych tak,aby nacięcia nie zachodziły na siebie.Wywijamy spodnie płatki między płatkami wierzchnich klinów.Ostatnią kulkę wkładamy w środek słonecznika,posypujemy makiem.Na wywiniętych płatkach układamy migdały i posypujemy wiórkami.Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.Placki będą jednakowe jeśli wytniemy je talerzem.Smacznego!

Komentarze

  • 1
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    bardzo fajny ten słonecznik ;-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    muszę wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !