Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik z bitą śmietaną i czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mąka tortowa 7 łyżek
cukier drobny 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 600 gram
czekolada 1 tabliczka
jabłko kwaśne 1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z bitą śmietaną i czekoladą

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. piekę 30 minut w 170 stopniach

Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy.

Na ostudzony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy i wykładamy na jabłka. Możemy wierzch posypać startą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 14.02.2014 14:29
smakowity jabłecznik
pawlito 08.02.2014 08:53
fantastyczne ciasto aż ślinka cieknie
SmakolykiJoanny 24.05.2013 07:12
Ubiła :) nie widać jej bo jest na niej starta czekolada :)
IZABELA29 17.05.2013 09:17
coś ta śmietana ci się dobrze nie ubiła wcale jej nie widać
Anna133 25.08.2011 07:20
tradycyja
Gonia555 18.06.2011 18:30
super smakuje
Smakosz6 21.05.2011 15:03
mmmmmmmmmm
novita23 29.03.2011 11:16
uwielbiam jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak