Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka drobiowa mielona (Dukanowa)

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 30 dkg
pierś z indyka 30 dkg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 7 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 100 ml
czerwona czubrica

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka drobiowa mielona (Dukanowa)

Mięso zmielić maszynką o grubym sicie. Wymieszać z solą peklową, odstawić na dobę do lodówki (naczynie z mięsem przykryć folią spożywczą, w której zrobić kilka małych dziurek). Po upływie 24 godzin, do mięsa dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić masę. Do szynkowaru włożyć worek, napełnić go masą i zawiązać. Zamknąć szynkowar i pozostawić w lodówce na kolejną dobę. Na dnie dużego garnka ułożyć kuchenną ścierkę, wstawić szynkowar, wlać wodę (poziom wody powinien być wyżej, niż poziom mięsa, a niżej, niż zamknięcie szynkowaru). Parzymy przez 90 minut w temperaturze 70 - 80 stopni. Następnie szynkowar chłodzimy pod bieżącą wodą, wstawiamy do lodówki na kolejną dobę i wyjmujemy szynkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

koala 24.06.2012 23:48
ale smaczna (:
Renata16 15.05.2012 15:45
pyszna szyneczka
Anna141
Anna141 20.04.2011 21:08
rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak