Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duoborowikowy kurczak Dukanowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pojedyńcza pierś z kurczaka 1 szt
woda 100 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
borowiki 200 g
jogurt naturalny 2 odtłuszczony
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Duoborowikowy kurczak Dukanowy

Użyłam mieszanki borowików szlachetnych i ceglastoporych.

Pierś pokroić na 3 części. Cebulę drobno posiekać, wsypać na suchą, zimną teflonową patelnię, włączyć gaz i smażyć do momentu, aż cebula zacznie się przyklejać do patelni. Dodać rozmrożone grzyby, wymieszać, wlać wodę, wsypać sól i pieprz, ponownie przemieszać i dusić na minimalnym ogniu przez 5 minut. W tym czasie na drugiej suchej teflonowej patelni (tym razem rozgrzanej) usmażyć kawałki piersi (z obu stron). Położyć mięso na grzybach, posypać przyprawą do kurczaka, polać jogurtem i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywkę i smażyć do odparowania większości płynu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak