Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka na kapuście

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kg
czosnek 3 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
miód 2 łyżki
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
kapusta biała 1/2 główki
olej do smażenia
kostka rosołowa 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka na kapuście

Karkówkę kroimy na grube plastry, mocno obsypujemy przyprawami( oregano, papryka, kuchrek, pieprz ziołowy), dodajemy miód i czosnek. Wcieramy przyprawy w mięso i odstawiamy na około 15 minut.Szakujemy kapuste i mieczamy ję z kucharkiem i pieprzem czarnym. Marchewki i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce z grubymi oczkami. Siekamy cebylę. Następnie mięso podsmażamy na patelni z obu stron. Podlewamy szklanką bulionu ( 1 kostkę rosołową zalewamy wrzącą wodą ). Przykrywamy i chwilkę podduszamy. Wywar odlewamy do osobnego garnka na sos. Mięso pozostawiamy na pateli, wlewamy na patelnię olej, wrzucamy cebulę, marchewki i pietruszkę. Mieszając podsmażamy. Gdy warzywa troszke się zrumienią dodajemy kapustę. ( Jeśli cała się nie zmieści od razu to czekamy, aż sie zmorzy i wtedy dodajemy nastepną część). Dusimy karkówke z kapustą przez około pół godziny od czasu do czasu mieszając.
Sos:
Do wywaru odlanego na sos dodajemy 1 szklankę wody. Gdy sie zagotuje dodajemy 1/3 szkl wody roznieszanej z 1 łyżką mąki. jeśli trzeba doprawiamy jeszcze solą. Podajemy np z ziemniakami. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maryśka 22.10.2011 12:34
pycha
joanna77 29.03.2011 11:32
lubimy kapustkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak