Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks by Yvonne

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
cukier 200 g
masło 250 g
jajko 5 szt
cukier waniliowy 32 g
proszek do pieczenia 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
rodzynki
suszone morele
suszone śliwki kalifornijskie
płatki migdałowe
masło do formy
mąka do bakalii 2 łyżki
bakalie
wódka 50 (do bakalii)

Przepis i sposób przygotowania na: Keks by Yvonne

Bakalie wymieszać z wódką, odstawić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać cukier waniliowy. Ciągle miksując wbijać do masła po 1 jajku. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, wlać mleko. Ubijać jeszcze przez 30 sekund. Odłożyć mikser. Bakalie wymieszać z mąką, wrzucić do ciasta, wymieszać łyżką. Wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 minut. Wyjąć z formy, ostudzić i zawinąć w folię spożywczą. Najlepiej smakuje następnego dnia i później :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.08.2011 14:14
robię keksy ale takie jeszcze nie robiłam.
polly66 11.07.2011 06:45
zawsze unikałam keksu jak ognia ale muszę przyznać, że taki ładny rzadko się widuje ;)
Babciagramolka 03.05.2011 18:39
Pięknie wyglada
Małgorzata113 28.03.2011 10:29
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak