Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Dukanowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
pieczarki 10 dkg
pojedyńcza pierś z kurczaka 1 szt
kminek Prymat
pieprz bałkański
bulion wołowy 2 kostki
borowiki 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
cebula czerwona 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
filet z indyka 15 pieczony
kapusta biała 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Dukanowy

Kapustę kiszoną ugotować z liściem, zielem i pokruszonymi suszonymi grzybami. Kapustę słodką posiekać i ugotować osobno. Pierś z kurczaka i filet z indyka pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki posiekać. Na rozgrzaną suchą teflonową patelnię wrzucać kolejno (i smażyć cały czas mieszając): pierś z kurczaka, po chwili pieczarki, cebulę i filet z indyka. Z kapusty kiszonej wyjąć przyprawy. Kapustę białą odcedzić i wraz z kostkami rosołowymi i kminkiem dodać do kiszonej. Następnie wrzucić do garnka zawartość patelni i dobrze wymieszać. Zagotować na jak najmniejszym ogniu. Wynieść w chłodne miejsce (lub po ostygnięciu włożyć do lodówki). Następnego dnia bigos ponownie zagotować i schłodzić. Trzeciego dnia czynność powtórzyć. Przed podaniem wymieszać z pieprzem bałkańskim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak