Sposób przygotowania

Przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia (2-3 łyżeczki), cukrem waniliowym, łyżką cukru pudru. Dodać żółtka oraz posiekaną margarynę, którą wcześniej należy wyjąć z lodówki, aby była miękka. Zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Dwie większe i jedna mniejszą. Do jednej większej dodać kakao i ponownie zagnieść. Małą część ciasta włożyć do zamrażarki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć jasną, dużą część ciasta i posmarować ja dżemem. Wierzch posypać cząsteczkami kakaowego ciasta, rozdrobnionymi orzechami i rodzynkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st.) i piec 15 minut. Białka ubić na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Tak przygotowana pianę wyłożyć na wyjęte z piekarnika ciasto, które potem należy posypać starte na grubych oczkach tarki zimne, jasne ciasto i piec jeszcze około 30 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bami

    Pleśniawka...cóż za nazwa! :O
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    super wyglada to ciasto, moja tesciowa takie robi :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    aleksa123

    Pyszne jest:-)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    bardzo lubię to ciasto
  • 1
    original
    Opublikowano

    senninha

    polecam, bo na prawdę pycha! ja czasem robię z wiśniami ze słoika zamiast dżemu i też jest super !
  • 1
    original
    Opublikowano

    anula250

    Najlepsze ciasto :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    pierwszy raz jadlam to ciasto u tesciow. pozniej moj mezczyzna zaczal robic je takze u nas w domku.
  • 1
    original
    Opublikowano

    berys18

    ciekawa nazwa, fajny placek
  • 0
    img_2131687142106
    Opublikowano

    eeee

    pleśniawka żle mi sie kojazy , ale mam nadzieje ze przepis dobry szkoda ze nie ma zdjecia
  • 2
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Krystyna32

    pyszne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !