Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki ryżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 30 dag
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
mleko 1/2 l
masło 1 łyżka
jajko 3 szt
cukier 2 łyżki
mąka przenna 1/5 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżczka
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki ryżowe

Do rondla wlać mleko, zagotować, wsypać ryż, szczyptę soli, ugotować na sypko, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Następnie dodać mąki i sodę rozpuszczoną w 1 łyżeczce wody. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ryżem. Łyżką nakładać placuszki i piec z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z dżemem, cukrem pudrem lub śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 27.07.2012 08:36
bardzo fajne
Rybciia 14.06.2012 18:13
smaczne :-)
MAR3STA 12.04.2011 23:04
musiały być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak