Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa zapiekane z sosem bolognese

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł
kalafior
fasolka szparagowa
500 g miesa mielonego wp-woł
cebula
czosnek
oregano
bazylia
sól
pieprz
sos pomidorowy do spagetti
ser gouda

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa zapiekane z sosem bolognese

Jedna z ulubionych naszych zapiekanek podpatrzona w Restauracji Trattoria w Oswięcimu.

Jeśli jest lato to uzywam warzyw świeżych, inna porą mrożonek. Moze być tzw. mieszanka gotowa bukiet warzyw (ale nie zbyt polecam) lub pojedynczo kupowane woreczki (jak ja). ważne żeby mieszanka warzyw składała się z różyczek kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej i/lub nie marchewki. Ja daje opakowanie brokuła, polowe fasolki i opakowanie kalafiora na nasza 3. Latem świezy brokuł, kalafior i ok 40dkg
fasolki. Każde warzywo robię osobno, najlepiej na parze, bo każde ma inny czas dochodzenia al dente. Chodzi o to żeby były jedrne, a nie rozgotowane, bo się jeszcze będą zapiekały.
Odcedzamy wszystko i mieszamy razem. W między czasie osobno smażymy meiso z cebula i czosnkim i robimy sos taki jak do spaggetti z mięsem mielonym bolognese wg
swojego własnego ulubionego przepisu. Możecie użyc gotowego jak brak czasu. W kazdym razie normalny sos wg własnego smaku z duza iloscia ziól szczególnie oregano. Dużo. Warzywa 2/3 przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomid-mięsnym, przykrywamy pozostałymi warzywami, posypujemy dużą ilościa sera,najlepiej parmezan połączony z gouda lub gorgonzola lub mozarella w zaleznosci od tego co mam akurat w lodówce. tak by się zrobiła gruba serowa pierzynka. Można tez nie dawac już tej warstwy górnej warzyw lecz wszystkie dac od razu. Jak kto woli. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. Aż się ser stopi i zrumieni. Gotowe;)
szybkie proste, smaczne, i zdrowe no i mądry sposób żeby dzieciaki przekonac do warzyw a nie każde za tym przepada. Dorośli niektórzy również. Można spróbowac
pokombinowac z innymi warzywami do woli.
Jeśli macie pojedyncze male naczynka do zapiekania to można takie porcje podac każdemu od razu z piekarnika tak jak się to robi w knajpce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 26.03.2012 19:40
pyszności
Justyna Jussstiii 10.09.2011 13:16
smaczne
buksiak12 18.09.2010 14:06
aż ślinka cieknie
banditka 17.09.2010 11:40
pyszne
eli_555 09.09.2010 00:27
Pyszny przepis.
wedith1 05.09.2010 14:46
Bardzo apetycznie wygląda!
noculos 20.07.2010 19:54
Bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak