Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki pomarańczowo-kakaowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 g
mąka 1,5 szkl
mleko 1/2 szkl
jajko 2 szt
pomarańcza 1 szt
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 1 łyżka
śliwki suszone
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki pomarańczowo-kakaowe

Masło roztopić w rondelku, wystudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Do miski wbić jajka, dodać cukier i wszystko razem miksować kilka minut. Następnie dodać mleko, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową i tłuszcz, zmiksować. Do miski z mokrymi składnikami przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Do połowy ciasta wsypać kakao, wymieszać. Do formy muffinkowej nałożyć łyżkę jasnego ciasta, następnie włożyć suszoną śliwkę i przykryć kakaowym ciastem. Włożyć do nagrzanego do temp 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Następnie wystudzić i polukrować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 04.11.2013 18:42
ależ apetyczne
IlonaAlbertos 30.06.2013 22:20
Smakowite.
Natalia/tubisiek 08.10.2012 11:10
świetne połączenie :)
ElizaT 21.05.2011 09:44
domowe! prawdziwe! do polecenia !
Wafelek2601 07.05.2011 08:21
moje ulubione
agnieszka137 27.03.2011 17:29
wspaniałe...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak