Sposób przygotowania

Kość wkładamy do zimnej wody i gotujemy na małym gazie do momentu, aż mięso na kości będzie miękkie. Por kroimy w pół-plasterki, pieczarki w plasterki. Na zimną patelnię wlewamy oliwę, wsypujemy por i szklimy go. Dodajemy pieczarki i smażymy wszystko przez 5 minut na niewielkim gazie. Z wywaru wyjmujemy kość, wrzucamy podsmażone pieczarki z porem oraz przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Pierś siekamy w blenderze bardzo drobno (aby uzyskać coś w rodzaju musu), lub mielimy dwukrotnie maszynką z sitkiem do maku. Z mięsa w 2 łyżeczkach formujemy owalne klopsiki (bierzemy 2 jednakowe małe łyżeczki, na 1 nabieramy porcję mięsa, przykładamy drugą tak, aby trzonki tworzyły linię prostą i mocno dociskamy. Nadmiar mięsa usuwamy nożykiem). Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem na każdą porcję kładziemy łyżkę jogurtu lub śmietany i posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewa19a

    superrr

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !