Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja zupa cebulowa na sposób hiszpański

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3-5 zabków czosnku
kilka cebul (w zaleznosci od wielkosci 4-6)
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
oregano
inne przyprawy
cukier odrobina
opcjonalnie kukurydza z puszki
rosół 1 l

Przepis i sposób przygotowania na: Moja zupa cebulowa na sposób hiszpański

Obraną cebulę, posiekać w piórka, obsmażyć na oliwie (nie przypalić), obrany czosnek posiekać, dodać do cebuli. Dodać pomidory lub przecier, przesmażyć żeby się skarmelizował.

Podlać chochlą bulionu, przelać wszystko do garnka z bulionem i na wolnym ogniu podgotować ok. 7-10 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności, a smaki się przegryzły.

W miedzy czasie przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, oregano, gdyby potrzeba dodajemy trochę cukru. I dla większości to byłby koniec dla tej zupy ale ja sypie jeszcze parę rzeczy do niej dzięki czemu ma ona pewien niepowtarzalny smak.

Do zupy dodaję trochę przyprawy meksykańskiej.

Na koniec jeśli mam, wsypuje do zupy kukurydze.
Córka uwielbia tą wersje. Na talerzu każdą porcję posypuję żółtym serem i natką, a czasami daje grzanki. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

darus 25.05.2011 17:40
wspaniała
PaniMISIOWA 04.01.2011 16:18
rozgrzewająca :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak