Przepis i sposób przygotowania na: Moja zupa cebulowa na sposób hiszpański
Obraną cebulę, posiekać w piórka, obsmażyć na oliwie (nie przypalić), obrany czosnek posiekać, dodać do cebuli. Dodać pomidory lub przecier, przesmażyć żeby się skarmelizował.
Podlać chochlą bulionu, przelać wszystko do garnka z bulionem i na wolnym ogniu podgotować ok. 7-10 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności, a smaki się przegryzły.
W miedzy czasie przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, oregano, gdyby potrzeba dodajemy trochę cukru. I dla większości to byłby koniec dla tej zupy ale ja sypie jeszcze parę rzeczy do niej dzięki czemu ma ona pewien niepowtarzalny smak.
Do zupy dodaję trochę przyprawy meksykańskiej.
Na koniec jeśli mam, wsypuje do zupy kukurydze.
Córka uwielbia tą wersje. Na talerzu każdą porcję posypuję żółtym serem i natką, a czasami daje grzanki.