Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Góralska kwaśnica

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
średnia marchewka 1 szt
średnia pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 5 dkg
woda 2 l
sól
ziemniaki
grzyby suszone 2 szt
żeberka wędzone 1/2 kg
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
kapusta kiszona 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Góralska kwaśnica

Żeberka dzielimy na 3 porcje. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, liść i ziele. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż mięso na żeberkach zacznie odchodzić od kości. Wyjmujemy wszystko z wywaru, wkładamy do niego kapustę oraz grzyby i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Żeberka wrzucamy do zupy i podgrzewamy w niej (można wyjąć kości). Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji żeberek.
Do kwaśnicy można użyć żeberek wędzonych lub świeżych.
Jarzyn można użyć do sałatki lub pokroić i wrzucić do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 07.05.2011 10:56
Lubie kwasne smaczki i wlasnie nabralam ochoty na te zupke :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak