Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka jajeczna

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
cienka kiełbasa 25 dkg
cebula 25 dkg
jajko 5 szt
olej 1/2 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna
masło do naczynia
żółty ser 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka jajeczna

Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez soli), ostudzić, obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 3 mm. Jajka ugotować na twardo, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w pół-plasterki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kiełbasę pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kiełbasę, podsmażyć przez 10 minut, wrzucić cebulę i przyprawy, smażyć, aż cebula zacznie nabierać lekko złotego koloru. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć porcję kiełbasy z cebulą, polać 2 łyżkami tłuszczu (inaczej ziemniaki będą suche). Kolejną warstwą mają być jajka. Wykładać warstwy (ziemniaki, kiełbasa, jajka) aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być polane tłuszczem ziemniaki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zapiekankę posypać serem i zapiekać przez 40 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak