Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak z jabłkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 25 dag
masło 4 dag
cukier 8 dag
jajko 1 sztuka
mleko 1/2 szklanki
sól 1 szczypta
rodzynki 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder do dekoracji
jabłka prażone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak z jabłkami

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem, a gdy podrosną, dodać przesianą mąkę, cukier, jajko ,sól i płynne masło,wyrobić gładkie ciasto,pozostawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta odkroić niewielki kawałek na paseczki do szachownicy,resztę ciasta rozwałkować na okrągły placek ,posmarować jabłkami ,posypać rodzynkami ,zawinąć delikatnie brzegi ciasta ,resztę ciasta rozwałkować i pociąć na paseczki które ułożyć w kratkę ,posmarować żółtkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temp.180st do 30 min .
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przed pieczeniem można brzeg ciasta ozdobić bakaliami ,wtedy ciast zyska odświętny charakter .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 25.01.2013 07:49
warto wypróbować
Sarenka 11.07.2011 15:30
Pysznosci
Ewa104 01.04.2011 08:28
Świetny.
ewasylwia 28.03.2011 17:19
jakie pyszności
Małgorzata113 27.03.2011 10:45
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak