Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik morelowo-ryżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Domowa 6,5 dag
mąka 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 6,5 dag
żółtko jajek 1 sztuka
margaryna Domowa 10 dag
cukier 10 dag
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
skórka cytrynowa 1 sztuka
sól szczypta
morele w syropie duża puszka
dżem morelowy
orzeszki pistacjowe
budyń waniliowy 200 ml
mleko 1 łyzka
ryż 40 (na mleku)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik morelowo-ryżowy

SKŁADNIKI OD 1-6 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 7-14 SĄ NA MASĘ RYŻOWĄ.
SKŁADNIKI OD 15-18 TO DODATKI.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, cukier i mleko. Zagnieść ciasto. Dodać pokrojoną margarynę i wyrobić. Ciasto rozwałkować i wyrobić nim dno i boki tortownicy. Ponakłuwać i zapiec w gorącym piekarniku. Następnie cienko posmarować ciasto dżemem morelowym i posypać rozdrobnionymi kawałkami ciastek lub herbatników (dzięki nałożeniu tej warstwy ciasto nie nasiąknie sokiem z owoców). Ułożyć osączone połówki moreli wypukłą stroną do dołu, tak by nachodziły na siebie. Przygotować masę ryżową. Jajka i żółtko ubić z cukrem na parze, ostudzić, wymieszać z utarta na puch margaryną, dodać ryż i budyń, jeszcze raz wymieszać.
Przykryć morele masą ryżową. Piec ok 40 minut w temp 200 stopni C. Upieczone ciasto posmarować podgrzanym dżemem morelowym, ewentualnie także lukrem utartym z cukru pudru i koniaku. Na koniec posypać torcik posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak