Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yellow chicken meal czyli domowy fast food

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 podwójna pierś
czosnek 2 ząbki (ja dałam nawet 3)
ser żółty
majonez 4 łyżki
śmietana 4 łyżki
frytki 1/2 paczki
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Yellow chicken meal czyli domowy fast food

Etapy przygotowania
Odkryłam ten przepis jakis czas temu w necie i od tego czasu pojawia się na naszym
stole gdy chcemy zapchac sie czyms szybkim, kalorycznym i smacznym a do KFC czy MC.. jakos nam nie po drodze... wiem ze zaraz usłysze ze to tłuste, niezdrowe i kaloryczne, czy moze tego majonezu nie da sie czyms zastapic, frytek rózniez itp... ale przeciez to juz nie będzie to samo:) a ja robie tak jak podaje przepis i jego autor uwazam ze czasami warto \"skusic się na tego domowego fast fooda i nie żałujemy bo danie nam bardzo smakowało\" i wole to niz fast foody powszechnei znane

Frytki przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. W międzyczasie
myjemy i osuszamy mięso, po czym kroimy je na nieduże kawałki w kostke. Przyprawiamy solą, pieprzem (ja takze papryka, czosnkiem i przyprawa do Gyrosa) a następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy lekko się zrumienią, zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe frytki wykładamy na dno żaroodpornego naczynia. Posypujemy je warstwą żółtego startego sera. Śmietanę i majonez mieszamy ze sobą równych proporcjach, doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku oraz dwoma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Powstałym sosem polewamy frytki i ser. Na majonezowo-śmietanowej polewie układamy kawałki podsmażonego kurczaka. Na sam koniec posypujemy jeszcze raz odrobiną sera. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i zapiekamy przez około 10 minut, aż ser ładnie się rozpuści. Smacznego!
Dzisiaj do sosu dodałam tylko 2 łyżki majonezu za to uzyłam jogurtu naturalnego. Smak inny delikatniejszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 11.04.2012 22:23
świetna potrawka
ZEWA 08.04.2011 09:07
to coś dla moich chłopaków
wedith1 13.11.2010 12:58
Nie przepadam za \"miękkimi frytkami, ale sam sos i mięsko- świetne!
SmacznaPyza 09.09.2010 11:13
frytki, na to sos, ser i mięso? bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak