Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z ryżowej mąki

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kluski z mąki ryżowej to świetny zamiennik dla kopytek.

Składniki:

mąka ryżowa 1,5 szkl
masło 5 dag
jajko 6 szt
woda 2 szkl
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z ryżowej mąki

Ciekawe czy znacie taki przepis na kluski z mąki ryżowej? Jeśli nie, to koniecznie zapiszcie ponieważ sprawdzą się one jako dodatek do wielu dań, szczególnie zup i sosów. 

1. Do rondla wlać wodę, dodać szczyptę soli, zagotować. Do gotującej się wody wsypać dodać masło, mąkę, ciągle mieszając drewnianą łyżka. Po chwili zdjąć z ognia, wystudzić.

2. Do zimnego ciasta wbijać kolejno jajka, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.

3. W garnku zagotować wodę, osolić.

4. Metalową łyżką nabierać porcje ciasta i wkładać je do wrzącej wody, gotować przez kilka minut. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową.

5. Podawać do zup i sosów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 09.01.2014 08:42
pyszne kluseczki
IlonaAlbertos 19.05.2013 18:24
Takich nie jadłam.
Iwona51
Iwona51 02.12.2011 08:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak