Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki ziemniaczane z powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 20 dag
mąka przenna 15 dag
mąka ziemniaczana 5 dag
masło 20 dag
cukier puder 1 szkl
aromat waniliowy 1/2 łyżeczki
powidła śliwkowe 1/2 kg
tłuszcz do formy
jajko 1 szt
twaróg 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki ziemniaczane z powidłami

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać przemielony w maszynce ser twarogowy, zimne ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, aromat, masło i cukier puder. Szybko zarobić ciasto. Niezbyt cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać powidła i zlepiać brzegi tworząc ozdobny warkocz. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, warkoczem do góry. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 06.10.2012 08:50
fajny pomysł
IlonaAlbertos 19.08.2012 22:58
Świetny pomysł na smaczną potrawę.
MAR3STA 09.05.2011 23:39
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak