Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem cytrynowo-bananowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cytryny 2 sztuki
smietana kremowa 1 opakowanie (20 dag)
jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat
banan 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Krem cytrynowo-bananowy

Wycisnąć sok z cytryn. Obrać banany, pokroić na kawałki. Dokładnie rozmiksować banany z sokiem cytrynowym. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Oddzielić białko od żółtka. Rozetrzeć żółtko z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać bananowe piure, dobrze wymieszać. Odcisnąć żelatynę, a następnie rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. Połączyć z masą, wstawić do lodówki. Ubić (oddzielnie!) białko i śmietanę, delikatnie przemieszać z lekko zastygniętą masą. Napełnić kremem 4 szklane pucharki, ponownie wstawić deser do lodówki (aby całkowicie zastygł, powinien chłodzić się ok godziny). Przed podaniem udekorować pucharki plasterkami banana lub cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak