Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka galaretkowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rozne galaretki (w roznych kolorach)
200 ml śmietany
5 lyzeczek zelatyny
szklanka wody
jogurt naturalny 600 ml
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka galaretkowa

Galaretki zrobilam wedlug instrukcji na opakowaniu ale zmniejszajac ilosc wod. Nalży dać połowe. Wałam do pojemniczków kwadratowych i dalam na 20 minut do zmarazalnika zeby sie szybko scieły (mozna do lodowki). Gotowe wyjełam i pokroilam w kostke mniejsza, większa jak leciało. Jogurt naturalny wlozylam do miski, wymieszałam ze śmietana i cukrem.
Zelatyne rozpuscilam we wrzatku (szklanka) i odstawilam do wystygniecia. Zimną, wlalam do naczynia z jogurtem i wymieszalam dokladnie lyzka. Kostki galaretki wrzucilam do masy jogurtowej, wymieszalam i wlalam do wazy dwoch naczyń, keksowki i małęj formy na babke. Nastepnie schlodzilam deser w lodowce przez noc do calkowitego stezenia. Rano nalałam goracej wody do duzej miski, wsadziłam na kilka sekund formy z galaretkami i przełozyłam zawartosć na talerze. Podałam koleżankom corki pokrojony w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 17.03.2011 18:40
Kolorowe i apetyczne :)
wedith1 02.02.2011 17:03
Bardzo pomysłowe!
borgia 09.10.2010 09:46
Pokazałam Młodemu... \"I tak nie zrobisz\". No i muszę mu udowodnić, że zrobię, choćby mi się nie wiem jak nie chciało... Chyba będę losować pod poduszką - eklerki czy babka? Co najpierw?
Emilia21 08.09.2010 15:51
znakomite
alaaa 22.08.2010 16:45
super
monisia1977 17.08.2010 06:47
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak