Sposób przygotowania

SKŁADNIKI OD 1-7 SĄ NA BISZKOPT.
SKŁADNIKI OD 8-17 SĄ NA NADZIENIE I DO DEKORACJI.

Oddzielić białka od żółtek, ubić białka z 4 łyżkami letniej wody, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i wymieszać. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy (o średnicy 26 cm), nasmarować tłuszczem. Wypełnić formę ciastem. Piec przez pół godziny w temp 175 stopni C. Pozostawić biszkopt przez chwilę w formie. Wyjąć, usunąć pergamin. Namoczyć żelatynę. Umyć śliwki, usunąć pestki, pokroić (16 odłożyć do dekoracji). Resztę dusić przez 10 minut w soku, dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wyjąć cynamon i skórkę, śliwki rozmiksować, przetrzeć przez sitko.
Rozpuścić w przecierze odciśniętą żelatynę. Wstawić do lodówki. Przeciąć biszkopt. Wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Ubić 20 dag śmietany z torebką cukru waniliowego, wymieszać z lekko zastygnięta masą. Posmarować biszkopt, przykryć drugą warstwą, wstawić na godzinę do lodówki. Rozpuścić czekoladę na talerzu, ostudzić, zeskrobać. Ubić resztę śmietany z pozostałym cukrem waniliowym. Zdjąć brzeg tortownicy, posmarować biszkopt 2/3 śmietany. Resztą napełnić szprycę, udekorować tort śliwkami i kleksami śmietany. Na koniec posypać czekoladą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !