Sposób przygotowania

Umyć 3 jabłka, środki wykroić. Pokroić owoce w plasterki. Sparzyć wrzątkiem cytrynę, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce. Sok wycisnąć, skropić plastry jabłek. Utrzeć tłuszcz z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jajka. Umyć pozostałe jabłka, obrać ze skórki, utrzeć, dodać do masy. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy, starannie wymieszać. Nasmarować tłuszczem tortownicę (o średnicy 26 cm), oprószyć mąką, napełnić ciastem. Udekorować plasterkami jabłka i borówkami.
Piec ok 60-70 minut w temp 175 stopni C. Posmarować gotowe ciasto podgrzaną konfiturą, dobrze ostudzić.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !