Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka bananowo-orzechowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 12 czubatych łyżek
cukier 10 czubatych łyżek
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
mleko 3 łyżki
masło lub margaryna 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
tłuszcz do formy
banan 4 sztuki
orzechy laskowe 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka bananowo-orzechowa

1. Obrać 3 banany. Rozmiksować lub dokładnie rozgnieść widelcem. Rozetrzeć tłuszcz z cukrem i bananami na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawać stopniowo mąkę, mleko oraz jajka.
2. Dodać do masy cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
3. Obrać pozostałego banana, pokroić w plasterki. Aby nie ściemniały, należy skropić go 1 łyżką soku z cytryny. Delikatnie wymieszać z ciastem.
4. Nasmarować tłuszczem prostokątną formę (o długości ok 30 cm). Wypełnić formę ciastem, wyrównać powierzchnię.
5. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni C. Piec ciasto ok 1,5 godziny. Po upieczeniu studzić w formie. Przed podaniem posypać babkę obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak