Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem herbaciany z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rodzynki 4 łyżki
rum 10 łyżek
śmietana kremówka 25 dag
cukier 8 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 2 łyżki
jajko 2 sztuki
skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat
herbata 4 mocna

Przepis i sposób przygotowania na: Krem herbaciany z rodzynkami

Moczyć rodzynki w rumie ok 2 godzin, osączyć na bibułce. Wsypać do kubka 4 łyżki mocnej czarnej herbaty, zalać szklanką wrzątku. Odstawić herbatę na 5 minut pod przykryciem, żeby dobrze nasiąknęła. Przecedzić przez sitko do drugiego naczynia. dodać otarta skórkę i sok z cytryny. Namoczyć żelatynę, odcisnąć, rozpuścić w gorącej herbacie. Wstawić kubek z herbatą do lodówki. Rozcierać jajka z cukrem ok 7 minut na puszystą masę. Ubić śmietanę, w trakcie ubijania wsypywać stopniowo cukier waniliowy. Połączyć na wpół zastygniętą herbatę z połowa bitej śmietany i utartymi jajkami. Wsypać 3 łyżki rodzynek. Napełnić kremem 4 pucharki, wstawić do lodówki. Kiedy krem całkowicie zastygnie, udekorować pucharki pozostałą śmietaną i resztą rodzynek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak