Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki rybne nadziewane farszem cukiniowo-pieczarkowym zapiekane na sosie paprykowo-pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z ryby bez skóry 4
pieczarki 20 dag
pomidory w puszce
cebula 1 średnia
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny
żółty ser
bazylia
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól
pieprz
olej do smażenia
masło do smażenia
oliwa
cukinia 1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki rybne nadziewane farszem cukiniowo-pieczarkowym zapiekane na sosie paprykowo-pomidorowym

Cebulę obrać, posiekać w kostkę, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzany olej i smażyć dopóki nie zaczną robić się miękkie. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać, chwilę przesmażyć razem, po czym dodać pomidory z puszki, przesmażyć - tak przygotowany sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem, mielonymi paprykami i ewentualnie czosnkiem granulowanym - odgotować większość płynu. Cukinię umyć, obrać z twardej lub uszkodzonej skórki, przekroić na pół i usunąć łyżeczką nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle, odstawić do ostudzenia. Pieczarki umyć, obrać, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć na maśle z odrobiną soli do całkowitego wyparowania płynu, przestudzić, dodać do cukinii, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem do smaku (można także dodać czosnek granulowany). Rybę (może to być dowolna ryba, np. morszczuk, miruna) opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem z każdej strony. Na każdym filecie - po szerszej stronie, układać łyżką farsz cukiniowo-pieczarkowy i zwijać w ruloniki. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, na spód wyłożyć sos paprykowo-pomidorowy, na nim ułożyć rybne roladki (tak, aby na dole znajdował się koniec ryby, wtedy roladki nie powinny się rozpaść), na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. przez ok 40-45 minut, na 10-15 minut przed końcem zapiekania zdjąć pokrywę naczynia, aby ser ładnie się zrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tatli 03.01.2012 10:38
ale musi to być pyszne, musze wypróbować
Tatli 03.01.2012 10:38
ale musi to być pyszne, musze wypróbować
monika141 28.11.2011 18:41
fajne
Wacław 06.09.2011 19:19
fajny przepis !
Ania67 23.05.2011 18:58
Dla mnie bomba
anemon 09.05.2011 07:02
Bardzo fajne połączenie różnorodnych smaków.
novita23 08.05.2011 22:05
super wygląda
Zoso 29.04.2011 18:45
wygląda kusząco
pacpaw 10.04.2011 17:16
fiu fiu fiu ale wypas :o)
Olaa 29.03.2011 11:26
super przepis
Robert10 26.03.2011 15:12
ale pyszności-muszę je mieć w swojej księdze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak