Lodówka

Sposób przygotowania

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Dużą ilość majeranku i przyprawy do wieprzowiny wymieszać z odrobiną przyprawy do żeberek. Tak przygotowanymi przyprawami obficie natrzeć żeberka z każdej strony. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Cebulę obrać, pokroić w spore kawałki i dodać do już prawie całkowicie obsmażonych żeberek, gdy cebula się zrumieni, zalać mięso wodą mniej więcej do połowy wysokości. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do mięsa, dusić wszystko pod przykryciem do miękkości żeberek - ok. 1-1,5 h. Z pozostałego od smażenia płynu wraz z cebulą i pieczarkami przyrządzić sos - z mąki i wody zrobić zaklepkę, dodać do płynu, zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku, nieco ostudzić, po czym zebrać z wierzchu tłuszcz. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne żeberka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    same pyszności
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    nie moge! ide coś zjem...
  • 1
    original
    Opublikowano

    bami

    Smacznego pacpaw :P
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo apetyczne żeberka i te pieczarki...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    uwielbiam żeberka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    po prostu ;niebo w gębie ; !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    cudownie smakowite, mogłabym je jeść codziennie
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !