Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa w piwie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kawałek łopatki wieprzowej ok 1 kg.
puszka piwa jasnego
2 marchewki
nieduży seler
pietruszka
2 cebule
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
sól
pieprz
oliwa
śmietana do sosów

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa w piwie

Łopatke posolić, popieprzyć i zamarynować w piwie z dodatkiem warzyw, cebuli, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na noc do lodówki. Mięso wysuszyć i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu na brązowy kolor, w trakcie smażenia dodac warzywa z zalewy i też obsmażyć wszystko razem. Gdy sie ładnie zrumieni wlac piwo z zalewy do rondla i na malutkim ogniu pod przykryciem niecałą godzinę ma się dusić Płyn powinien sięgać do ok. 1/3 wysokości mięsa, a gdy sos okaże sie zbyt gorzki dodac wody. Po upieczeniu wyjąc mięso, wyłowić ziarna ziele i laurowe liście, a warzywa i sos zmiksowac na aksamitna głądką masę, Dodac śmietanę. Podalam z kluseczkami. Na zdjeciu widac jak mięso z sosem paruje. Pyszniutkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 07.06.2012 11:24
z piwem może być niezłe
Kate131 29.04.2012 08:12
apetyczna
ZEWA 03.09.2011 11:10
pycha
eli_555 19.10.2010 19:57
pyszne mięsko
Jolanta40 16.09.2010 11:04
męski obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak