Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka wiśniowo-jabłkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiśnie 720 ml
cukier 4 łyżki
cynamon kawałek
jabłko 1 sztuka
mleko 2 szklanki
sos waniliowy 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka wiśniowo-jabłkowa

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie osączyć, zebrać sok. Podgrzać sok z wiśni, 2 łyżki cukru i cynamon nie dopuszczając do zagotowania. Rozgnieść żelatynę i rozpuścić w gorącym soku. Jabłko wymyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a tak przygotowana galaretkę rozdzielić do 4 deserowych miseczek i dostawić w zimne miejsce.
Na waniliowy sos: zagotować mleko, pozostawiając 2 jego łyżki. Rozrobić w pozostawionym mleku sos i pozostały cukier. Dodać do wrzącego mleka i mieszając zagotować. Sos przestudzić i podać do galaretki w osobnym naczyniu, najlepiej w sosjerce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak