Sposób przygotowania

Słoninę kroimy na paski ok. 4 x 8 cm (wysokości takiej, jaka jest słonina, ale starajmy się kupić jak najgrubszą). Czosnek bardzo drobno siekamy, mieszamy go na desce z solą i papryką. Każdy kawałek słoniny nacieramy (pocierając o mieszankę na desce) przyprawami. Układamy słoninę ciasno w glinianym naczyniu. Naczynie przykrywamy folią, w której igłą robimy kilka dziurek. Wstawiamy do lodówki na 6 tygodni. Wyjmujemy, usuwamy przyprawy (oskrobujemy lub spłukujemy) i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata16

    mój mąż, by to chyba polubiał:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    koala

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !