Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z grzybami leśnymi

5.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jajecznica z leśnymi grzybami to przepis na proste i pyszne śniadanko, w którym wykorzystasz zebrane jesienią  prawdziwki, podgrzybki czy maślaki.

Jeśli ususzysz część zbiorów, zebrane grzyby wykorzystasz także poza sezonem! 

Składniki:

grzyby leśne 0,5 kilograma
cebula 1 sztuka
jajko 4 sztuki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z grzybami leśnymi

  • jajecznica z grzybami leśnymi
  • ulubione śniadanko wielu Polaków
  • smakuje nie tylko jesienią
  • podawaj z pieczywem, np. z chrupiącą bułeczką lub chlebem. 

Grzyby oczyścić, starannie umyć, dokładnie osączyć i odciąć trzony.

Jajka wybić na talerz, rozkłócić widelcem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić posiekaną cebulę, udusić.

Do cebuli dodać grzyby, podsmażyć kilka minut, wylać jajka, i smażyć mieszając, aż się zetną. 

Polecam także jajecznicę podawaną w domowym bajglu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 20.07.2012 00:06
uwielbiam;)
gusia1000 03.05.2011 20:04
Lubię.
Nina7 26.03.2011 07:42
ja również robię często jajecznicę z grzybami (mam sporo zamrożonych) i jest pyszna:)
Mala 25.03.2011 21:25
kiedy będą takie grzybki pachnące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak