Sposób przygotowania

1. Masło (margarynę) roztopić i przestudzić. Drożdże zalać letnim mlekiem, dodać odrobinę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia.
2. Połączyć z resztą mąki, cukru, mleka, wbić jajko i wyrobić na gładka masę. Ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
3. W tym czasie odsączyć na sicie morele, pozostawiając 2/3 do dekoracji. Pozostałe drobno posiekać.
4. Posiekać orzechy.
5. Połączyć: konfitury, posiekane orzechy, rozdrobnione morele, bułkę tarta. Trochę orzechów pozostawić do przybrania.
6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkować. Nałożyć przygotowaną masę, zwinąć i uformować zgrabny wałeczek, zlepiając jego końce.
7. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
8. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok 45 minut.
9. Po 15 minutach pieczenia nakryć ciasto pergaminem, aby nie przypalił się wierzch.
10. Kiedy zwijak przestygnie posmarować go lukrem, przygotowanym z sosu cytrynowego i cukru pudru, ozdobić kawałkami moreli i orzechów.
11. Zamiast moreli można użyć innych owoców łącząc je z dżemem o tym samym smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !