Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka drobiowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
średnia marchewka 1 szt
biała część pora 10 dkg
czosnek
woda 2 l
sól
Pieprz biały mielony Prymat
groszek konserwowy 10 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat
cebula 1 szt
indyk 70 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka drobiowa

Kurczaka i indyka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy marchewkę, obraną i opaloną nad gazem cebulę, pora, liście i ziele. Gotujemy na minimalnym płomieniu (zbierając powstającą pianę) do chwili, kiedy mięso zacznie odstawać od kości. Przecedzamy, zbieramy z wierzchu tłuszcz. Do wywaru dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i żelatynę. Dokładnie mieszamy. Nie gotujemy!
Mięso oddzielamy od kości (skórę odrzucamy), następnie kroimy w drobną kostkę. Do miseczek wkładamy po 3 plasterki marchewki i 3 ziarna groszku. Zalewamy wywarem i pozostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel6 26.03.2011 08:14
znacznie bardziej lubię drobiową niż wieprzową:)
marchewka 25.03.2011 23:48
uwielbiam!!!
halina17 25.03.2011 21:08
Bardzo lubię galaretkę drobiową , często robię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak