Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z morelami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszone morele 30 dag
masa marcepanowa 20 dag
konfitura morelowa 30 dag
mąka 3 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 1/3 szklanki
mleko 1 szklanka
masło lub margaryna 5 łyżek
grubo siekane pistacje 6 dag
skórka cytrynowa 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka
maka do posypania stolnicy
tłuszcz do formy
drożdże suche 1 opakowanie
jajko 1 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z morelami

1. Wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Podgrzać mleko i rozpuścić w nim tłuszcz. Mleko z tłuszczem wlać do mąki, dodać jajko i wszystkie składniki wyrobić ręcznie lub mikserem. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu ok 30 minut do wyrośnięcia.
2. Morele i masę marcepanową pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z pistacjami, skórką i sokiem z cytryny oraz połową (15 dag) konfitury morelowej.
3. Ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na duży prostokąt (25x80 cm). Rozprowadzić na nim równomiernie nadzienie. Ciasto zawinąć i pokroić na 4 grube plastry.
4. Kawałki ciasta ułożyć obok siebie w tortownicy (średnica 26 cm) z otworem pośrodku. Jeszcze raz pozostawić na 10 do 15 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym do 175 stopni C piekarniku ok 45 minut. Po 30 minutach przykryć ciasto w miarę potrzeby pergaminem. Wyjąć, lekko przestudzić. Podgrzać resztę konfitury i posmarować nią ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak