Sposób przygotowania

1. Oddzielić żółtka od białek. Białka i 2 łyżki zimnej wody ubić na sztywno. Cytryny wyszorować, zetrzeć skórkę. 1 cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Dodać do niego połowę skórki cytryny, 12 dag miodu i cynamon. Do piany z białek dodać żółtka i masę z miodu. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i 7 dag migdałów, dodać do masy jajecznej, delikatnie połaczyć. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłoży pergaminem i przełożyć do niej ciasto. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku ok 15 minut.
2. Biszkopt wyjąć z tortownicy i przestudzić. Zdjąć pergamin. Drugą cytrynę przekroić i wycisnąć sok. Jeżyny przebrać. Odłożyć 6 sztuk do przybrania. owoce, sok z cytryny i 2 łyżki miodu rozgrzać. Żelatynę rozpuścić w masie jeżynowej. Przestudzić, aż masa zacznie się ścinać.
3. Biszkopt przekroić na dwie warstwy. Obręcz tortownicy ułożyć wokół dolnej. Ciasto posmarować masą. Pojemnik śmietanki i 1 łyżkę miodu ubić, rozłożyć na masę jeżynową. Przykryć drugą warstwą biszkopta.
4. Resztę migdałów przyrumienić. Resztę śmietanki ubić z 1 łyżką miodu i posmarować tort trzema częściami śmietany. Czwartą część zostawić do dekoracji. Przybrać jeżynami i listkami melisy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !