Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z kapustą i pulpetami w jednym garnku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 600 g
mięso mielone 300 g
kapusta kiszona 500 g
majeranek
cebula 0,5 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól
pieprz
jajko 1 szt
olej
szczypiorek
żółty ser
grzyby 200 mrożone
sos słodko-kwaśny 1 sł

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z kapustą i pulpetami w jednym garnku

Kapustę wypłukać zalać wodą, zagotować odcedzić, dodać 2 łyżki oleju, ugotowane wcześniej grzyby, podlać 0,5 szkl wody przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, poddusić ok 20 min. Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, jajkiem, solą pieprzem i 2 łyżkami bułki tartej.. Zrobić małe pulpeciki rekami zmoczonymi w letniej wodzie. Przysmażyć je szybko ze wszystkich stron.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Na dnie naczynia do duszenia podlać ok 2 łyżki oleju i przysmażyć ziemniaki ok 10 min. od czasu do czasu mieszając. Przykryć je kapustą z grzybami, na wierzchu ułożyć pulpeciki i przykryć je sosem słodko kwaśnym Łowicz i pokrojoną w kostkę papryką . Przykryć i dusić ok 40 min . W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
Podawać posypane świerzym szczypiorkiem i tartym żółtym serem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak