Sposób przygotowania

Schab opłukałam i dokładnie osuszyłam ręcznikami papierowymi. Rozbiłam je na cienkie płaty przykrywając mięso folią spożywczą żeby nie pryskało i nie porozrywało się. Każdy płat posoliłam lekko i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Na każdym położyłam plaster wędzonki i 1/4 ogórka, taki słupek - resztę ogórków pokroiłam w drobną kostkę. Zwinęłam roladki i spięłam szpilkami do zrazów - jeśli ktoś takich nie ma można użyć wykałaczek albo obwiązać je nicią kuchenną. Mąkę zmieszałam z 1/3 łyżeczki soli i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Roladki obtoczyłam w tej mieszance i obsmażyłam na bardzo rozgrzanej patelni z masłem klarowanym. Gdy się ładnie zrumieniły dodałam posiekaną dużą cebulę. Smażyłam aż się zeszkliła i następnie dodałam pokrojone ogórki, podlałam całość 1 szklanką bulionu i dusiłam ok. 30-40 min.. Śmietankę słodką roztrzepałam z resztką mąki pozostałej z panierowania i wlałam do sosu. Jeszcze tylko dorzuciłam posiekany koperek i gotowe! Pyszne roladki w nietypowym sosie - polecam!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !