Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini chlebki kminkowo – paprykowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

oliwa 2 łyżki
maślanka 350 ml
mąka pełnoziarnista 540 g
sól 3 łyżeczki
cukier 2 łyżki
kminek Prymat
Na wierzch:
mleko 20 ml
sól
drożdże świeże 20 g
papryka (płatki)

Przepis i sposób przygotowania na: Mini chlebki kminkowo – paprykowe

Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: oliwę, maślankę, 300 g maki, sól, cukier, kminek, paprykę, 240 g mąki i pokruszone drożdże. Ustawiamy program „Wyrabianie ciasta” (90 minut). Wyjmujemy ciasto, formujemy z niego małe chlebki, nacinamy je w 2 miejscach, smarujemy mlekiem i posypujemy solą. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu, aż się zrumienią (25 – 30 minut). Z tej porcji ciasta wychodzi 6 chlebków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 16.10.2011 08:32
Na maslance - pewnie bardzo smaczne. Domowe wypieki sa najlepsze :)
PaniMISIOWA 30.08.2011 10:49
super!
polly66 07.04.2011 07:54
pięknie wyrósł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak