Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowe by Yvonne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
mąka pełnoziarnista 2i1/2 szklanki
czosnek 5 ząbków
fruktoza 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
oliwa 1 łyżka
Na wierzch:
mleko 20 ml
sól
kminek Prymat
drożdże świeże 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowe by Yvonne

Zagotować szklankę mleka, dodać do niej bardzo drobno posiekany czosnek. Zdjąć z ognia, wymieszać, pozostawić na 5 minut. Następnie wlać do miski, dolać drugą szklankę mleka (zimnego), wymieszać, dodać 2 szklanki mąki, pokruszone drożdże, fruktozę, oliwę oraz sól. Wyrobić luźne ciasto (w razie potrzeby dosypać mąki). Z ciasta uformować kulę. Posypać ją kilkoma łyżkami mąki, odrywać po kawałku i formować bułeczki (okrągłe lub podłużne). Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, układać na niej bułeczki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Bułeczki posmarować mlekiem (najlepiej przy pomocy pędzelka), naciąć każdą w 3 miejscach, następnie posypać solą i kminkiem (jeśli ktoś nie lubi kminku, można nie dawać). Piec 25 minut (bez termoobiegu, używając grzałki górnej i dolnej, na drugim od dołu poziomie piekarnika).

Ciasto można również wyrobić w maszynie do pieczenia chleba.
Z podanych składników wychodzi ok. 10 średniej wielkości bułeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 25.03.2011 16:56
Zamawiam 2 na jutrzejsze śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak